Cégeladás megbízás

Az eladó cégek tulajdonosai számára két cégértékesítési platformot, és több cégeladási megbízás típust kínál az Adequit annak érdekében, hogy az eladó vállalkozások és azok tulajdonosai minél szélesebb köre igényeinek megfeleljen.

Melyek a cégeladási megbízás típusok? 

Tudjuk, hogy az eladó vállalkozások eltérő méretéből és a tranzakciók különbözőségeiből adódóan az igények is eltérőek cégeladás során, ennek megfelelően az alábbi cégeladási megbízás típusokat ajánljuk:

Standard megbízás

A Standard megbízást elsősorban az olyan kisebb (30 mFt alatti eladási árú) cégeknek ajánljuk, ahol a hirdető saját kézben tartaná a cégeladás lebonyolítását.

Standard+ megbízás

A Standard+ megbízást az olyan eladó cégek tulajdonosai számára ajánljuk, ahol igénybe venné tranzakciós tanácsadó tudását és közreműködését.

Private megbízás

A Private nagyobb értékű (nagyságrendileg 100 mFt feletti eladási árú) vállalkozások számára létrehozott cégértékesítési platform elnevezése, amely teljes értékű tranzakciós tanácsadással áll rendelkezésre az eladó cégek tulajdonosai rendelkezésére.

Zárt megbízás

Zárt megbízás esetén az eladó vállalkozás a honlapon nem jelenik meg, hanem a hozzánk vevői oldalon állóként bejelentkezett, valamint a megbízóval egyeztetett szakmai és pénzügyi befektetői körben keresünk vevőt, illetve befektetőt.

Az alábbi ábrában áttekintheti mikor melyik cégeladási megbízást érdemes választania.

Cégeladás megbízás típusok

A cégeladási megbízás típusok összehasonlításáról bővebben az Adequit oldalán olvashat.

Mit jelent a tranzakciós tanácsadás?

A Standard megbízás kivételével valamennyi megbízás típus magában foglalja, hogy az eladó vállalkozás tulajdonosát tranzakciós tanácsadással kísérjük végig a cégeladás folyamatán.

Cégeladással foglalkozó közvetítő számára a központi feladat természetesen a megfelelő potenciális cégvásárló megtalálása. Felmerülhet így a kérdés, hogy ha egyszer megvan az eladó cég potenciális vevője, valamint megvan az eladó cég tulajdonosa oldalán közreműködő ügyvéd, akkor mi szükség van még egy tranzakciós tanácsadóra is.

Egyrészt a cégeladás több lépésből álló folyamat, ahol az érdeklődő közvetítése és a cégadásvételi szerződés aláírása szinte a folyamat két végpontja, miközben a köztes lépésekben az eladó cég tulajdonosát a tranzakciós tanácsadó tudja segíteni vagy akár végig vezetni.

Cégeladás menete és főbb lépései

Másrészt a tapasztalatunk az, hogy korántsem minden ügyvéd gyakorlott a cégadásvételi szerződésekben. Nehezíti a helyzetet, hogy a cégeladási szerződés jellemzően meglehetősen összetett, hiszen ingatlan adásvételtől eltérően nem egyetlen eszközről van szó cégadásvétel során, hanem számos eszközről, továbbá szerződésekről, ügyfelekről, beszállítókról, munkavállalókról, múltbeli kockázatokról, jövőbeni lehetőségekről stb. Ráadásul nemcsak annak van jelentősége, amit a jellemzően vevő oldalán eljáró ügyvéd által előkészített szerződéstervezet tartalmaz, hanem annak, is amit a tervezet éppen hogy nem tartalmaz, noha a cégeladó szempontjából szükséges lenne, hogy tartalmazzon. Ennek okán rendkívül hasznos lehet, ha a tranzakciós tanácsadó segíteni tudja az eladó oldalán működő ügyvédet is.

Mi a tranzakciós tanácsadás tartalma?

A tranzakciós tanácsadás az eladó vállalkozás tulajdonosa oldalán jellemzően alábbiakat foglalja magában:

  • az eladó vállalkozásról szóló információs anyagok (beleértve a hirdetés szövegét) elkészítése
  • szükség esetén segítség az eladási ár meghatározásához
  • potenciális érdeklődők közvetítése és az eladó vállalkozás prezentálása
  • kommunikáció az ügyfél képviseletében az érdeklődőkkel, vevőjelöltekkel
  • tanácsadás az ügyfél számára, hogy a cégeladás folyamatában mikor milyen teendő esedékes, és ennek során mire célszerű figyelni
  • korlátozott körben az adatszoba és egyes iratok előkészítése
  • az adásvétel konstrukciójának, a szándéknyilatkozat és az adásvételi szerződés tartalmának üzleti szempontú véleményezése
  • projekt menedzserként a tennivalók számon tartása, valamint az eladói és vevői oldali résztvevők és feladataik koordinálása.

A tranzakciós tanácsadásról bővebben az Adequit oldalán olvashat.

Cégeladás díjak

Standard megbízás esetén az eladó vállalkozás tulajdonosa a vállalkozás értékéhez képest jelképes összegért adhatja fel hirdetését egy kifejezetten cégadásvételek lebonyolítására tervezett platformon, cserében a cégeladóra hárul többek között a hirdetés megfogalmazása, feltöltése, az érdeklődőkkel való közvetlen kapcsolattartás, a tennivalók ismerete.

Standard+ és Private megbízás esetén díjazásunk egyszeri minimális regisztrációs díjból, valamint a sikeres cégeladás esetén fizetendő sikerdíjból (jutalékból) áll.

Valamennyi megbízás típusunk kizárólagosság nélküli.

A cégeladás díjakról bővebben az Adequit oldalán olvashat.

Amennyiben kérdése lenne

Lépjen velünk kapcsolatba

Adequit Consulting

Tranzakciós tanácsadási szolgáltatások eladó vállalkozás tulajdonosok és céget vásárlók, befektetők számára

Az Adequit hirdetési oldal integráltan igénybe vehető tanácsadással Kft formában működő eladó cégek, azok részesedései és üzletágai értékesítéséhez és vételéhez. Cégeladást érintő témák a Cégeladás blogban

Az Adequit Consulting az Adequit cégértékesítési és tőkebevonási portál tranzakciós tanácsadás szolgáltatásokat nyújtó üzletága

Adequit Magyarország Kft.

Oldalaink