Cégeladásra felkészítés

A cégeladásra felkészítés alapvetően két cél szolgál.

Egyrészt a felkészítés szerepe, hogy segítse a működés hatékonyságának javítását és ezzel a növelje a vállalkozás jövedelmezőségét.

Ennek ugyan járulékos haszna, hogy növelheti a cégeladásig még hátralévő időben a tulajdonos kivehető jövedelmét, valódi szerepe azonban az, hogy az eladási ár szokásos megközelítése az, hogy a cégvásárló a vételár formájában több évre előre kifizeti a vállalkozás remélt nyereségét az eladónak azért cserében, hogy átvehesse a vállalkozást.

Ebből következően az egységnyivel növekvő éves nyereség várhatóan ennek többszörösével fogja növelni az eladási árat.

A tapasztalat azonban az, hogy a cégeladásra felkészítés legnagyobb haszna nem is lehetséges magasabb eladási ár, hanem a felkészített vállalkozás könnyebben prezentálható a lehetséges vásárlók és befektetők számára, miközben az átvilágított és hatékonyabbá tett folyamatok könnyebbé teszik a cég átvételét és az átvételt követő működtetését a vevő számára, amely jelentősen csökkenti a vevő kockázatát ezáltal növelve a sikeres cégeladás esélyét.

Vagyis a felkészítés remélhető haszna elsősorban az, hogy növeli a cégeladás esélyét, illetve ha megtörténik a cégeladás akkor az várhatóan magasabb áron történik, ahhoz az esethez képest, ha a felkészítés elmarad.

A felkészítés során kiértékelhető, hogy célszerű-e a vállalkozás eladást megelőző esetleges átszervezése.

A fentiek természetesen irányadók arra az esetre is, ha a felkészítés célja nem a vállalkozás eladása, hanem befektető bevonása.

Amennyiben kérdése lenne

Lépjen velünk kapcsolatba

Adequit Consulting

Tranzakciós tanácsadási szolgáltatások eladó vállalkozás tulajdonosok és céget vásárlók, befektetők számára

Az Adequit hirdetési oldal integráltan igénybe vehető tanácsadással Kft formában működő eladó cégek, azok részesedései és üzletágai értékesítéséhez és vételéhez. Cégeladást érintő témák a Cégeladás blogban

Az Adequit Consulting az Adequit cégértékesítési és tőkebevonási portál tranzakciós tanácsadás szolgáltatásokat nyújtó üzletága

Adequit Magyarország Kft.

Oldalaink