Cégvásárlás tanácsadás

Vállalat felvásárlási célpont átvilágítása

Cégvásárlás a vevő, illetve a vevő menedzsmentje számára jelentős kihívás, hiszen belátható időn, adott esetben rövid időn belül kell átlátniuk a céltársaság működését, felmérniük az abból fakadó esetleges kockázatokat, meghatározniuk azok kezelésének módját, és eldönteni a céltársaság működésének átvételéből eredő tennivalókat.

Amennyiben a felvásárló a saját iparágában keres eladó vállalkozást, akkor szakmai vevőként természetesen előnyben van az iparágat közelebbről nem ismerő pénzügyi befektetőkkel szemben. Ez azonban nem váltja ki annak szükségességét, hogy a vevő a szükséges mélységben megismerje a céltársaság működését, amely gyakran az iparági azonosság ellenére is részleteiben jelentősen el tud térni a vevő tevékenységétől.

Sőt, gyakran a szakmai vevő menedzsmentjére jellemző, hogy a meglévő cég vezetése mellett nincs arra érdemben átcsoportosítható szabad kapacitása, hogy a céltársaság működését is megismerje.

Kettős ismeretlen

Vagyis a cégvásárlás előtt álló alapvetően két ismeretlennel szembesül:

  • egyrészt a kiszemelt céltársaság működésébe kell belelátnia,
  • másrészt vállalatfelvásárlás a vállalkozások üzletmenetében ritkán előforduló esemény, így második ismeretlen abból adódik, hogy maga a felvásárlás folyamara hogyan valósítható meg hatékonyan.

Tranzakciós tanácsadó bevonása

Akár szakmabeli, akár szakmán kívüli a vevő, rendkívüli segítséget tud nyújtani olyan szakértő, aki a vásárlót végig tudja vezeti az adásvétel lépésein, és amennyiben az eladó és a vevő között létrejön az adásvétel, akkor a cégvásárlás zárásáig. 

Tranzakciós (cégadásvételi) tanácsadó igénybe vétele a vevő oldalán természetesen nem jelent kötelezettséget a vevő számára a tranzakció végigvitelére, a céltársaság átvételére, hiszen például az átvilágítás fázisa feltárhat olyan kötelezettségeket, kockázatokat, amelynek a kezeléséről a felek nem tudnak megállapodni, vagy a céltársaság értékének meghatározásában, a vételárban nem jutnak egyezségre.

Ebből következően is, a tranzakciós tanácsadó vevő általi bevonása a folyamat korai szakaszában, lehetőleg még a szándéknyilakozat, a vételi szándék kifejezését megelőzően célszerű.

Amennyiben a felvásárlási célpont(ok) már kijelölésre kerültek, akkor a cégvásárlás tanácsadás szolgáltatásunk áll rendelkezésre. Amennyiben előzetes lépésként a felvásárlási célpontok felkutatása és előzetes kiértékelése szükséges, akkor a befektetési, illetve vállalat felvásárlási célpont aktív keresése szolgáltatásunk áll rendelkezésre.

Tranzakciós tanácsadás a cégvásárló oldalán

A tranzakciós tanácsadás a cégvásárló, illetve a vállalatfelvásárlással bővülő oldalán jellemzően alábbiakat foglalja magában:

  • tanácsadás az ügyfél számára, hogy a cégeladás folyamatában mikor milyen teendő esedékes, és ennek során mi az, amire figyelni célszerű
  • az adásvétel konstrukciójának, a szándéknyilatkozat és az adásvételi szerződés tartalmának üzleti szempontú véleményezése
  • szükség esetén a cégértékelési modell kialakítása és cégértékbecslés készítése az egyes szóba jövő felvásárlási célpontokról, segítség a vételár meghatározásához
  • kommunikáció az ügyfél képviseletében a céltársasággal meghatározott körben, beleérve az átvilágítás során jellemzően nagy mennyiségű információkérés és a kapott válaszok számon tartását
  • projekt menedzserként a tennivalók számon tartása, beleértve az átvilágítással, és a zárási feltételekkel kapcsolatos tennivalók számon tartását, valamint az eladói és vevői oldali résztvevők és feladataik koordinálását.

Amennyiben nem a teljes vállalkozás kerül megvásárlásra, hanem a befektető kisebbségi részesedést szerez, illetve a vásárló többségi tulajdonrészt vásárol, akkor a szindikátusi szerződés tartalma, a tulajdonos érdekeit védő tulajdoni-irányítási jogok kialakítása további feladat.

A zárást követő esetleges feladatokkal kapcsolatos szolgáltatásokat az átszervezés menüpontban találja.

A vevői oldali tranzakciós tanácsadás akkor érhető el, ha nem mi járunk el eladói oldali tanácsadóként az adott ügyletben.

Amennyiben kérdése lenne

Lépjen velünk kapcsolatba

Adequit Consulting

Tranzakciós tanácsadási szolgáltatások eladó vállalkozás tulajdonosok és céget vásárlók, befektetők számára

Az Adequit hirdetési oldal integráltan igénybe vehető tanácsadással Kft formában működő eladó cégek, azok részesedései és üzletágai értékesítéséhez és vételéhez. Cégeladást érintő témák a Cégeladás blogban

Az Adequit Consulting az Adequit cégértékesítési és tőkebevonási portál tranzakciós tanácsadás szolgáltatásokat nyújtó üzletága

Adequit Magyarország Kft.

Oldalaink